dimecres, 27 de març del 2024

LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST DE 2023

 


Us deixe la meua intervenció al Ple de 21/03/2024 sobre el punt de la liquidació del pressupost de 2023, que és un informe de la interventora en què analitza els resultats econòmics de 2023, un pressupost que vam aprovar el nostre govern però que a partir del 7 de juliol ha gestionat el PP:

·         De les dades aportades per l’informe d’intervenció destaquem que el pressupost inicial de 5,4 milions va passar a 11 milions per les modificacions i subvencions aconseguides durant els primers mesos encara del nostre govern. Els gastos de l’ajuntament reconeguts són de 6,7 milions. Per tant del 2023 han sobrat 4,3 milions d’euros a finals d’any. I això que vosté sempre ha dit que no els hem deixat diners i la caixa l’havíem deixat buida. Però l’informe d’intervenció demostra tot el contrari. Ja ens haguera agradat a nosaltres tindre esta herència, i no els 6 milions de deute que ens van deixar el 2015, amb l’obligació de pagar més de 800.000 euros cada any per a fer front a les factures del deute al banc, a més de l’obligació de complir la regla del gasto, que ens retallava un milió d’euros del pressupost cada any. Per cert, que si han sobrat tants diners és perquè no han executat les obres aprovades al pressupost, com han fet ara en l’asfaltat de carrers, obra adjudicada encara pel nostre govern en juliol de 2023 però que el PP ha executat en febrer de 2024, huit mesos després.

·         Respecte als diners pendents de cobrament, l’informe revela una progressiva millora al llarg d’estos anys, fruit de les millores introduïdes, com per exemple tenir una tresoreria a temps complet, que ha fet augmentar els ingressos, i que compensen molt positivament l’increment en el gasto de personal, contràriament al que vosté defén sobre el personal de l’ajuntament.

·         També volem destacar que el romanent de tresoreria total és de 4,5 milions d’euros, dels quals 2 poden ser per a gastos generals sense cap restricció. Igualet, igualet.

·         El superàvit del pressupost de 2023 són 554.724,74 euros i el nivell d’endeutament és del 6%, ben lluny del nivell 130% que vam heretar nosaltres. I encara tenen el valor de queixar-se? Volen canviar?

·         Finalment hem trobat a faltar el període mitjà de pagament, una dada que era important per al seguiment de la gestió econòmica municipal i que féiem pública tots els anys. Encara que no siga obligatòria, ens agradaria que s’aportara per part d’intervenció eixa xifra per veure la seua evolució i poder introduir les mesures que es consideren oportunes.

·       



diumenge, 3 de març del 2024

MÉS SOBRE L'AIGUA POTABLE

Al ple de febrer de 2024 es va tractar el tema de la nova licitació de la gestió de l'aigua potable, ja que el tribunal declarà il·legal la licitació que va fer el PP el 2012 i també la que es va fer el 2015, també del PP. La conseqüencia d'açò és que la licitació que va guanyar Hidraqua, pagant 600.000 euros de cànon, va ser anul·lada pel tribunal i l'ajuntament havia de pagar 810.104,58 euros en concepte de compensació a Hidraqua: paga el poble.

Podeu llegir tot açò amb més detall: https://joanpuchol.blogspot.com/2015/01/la-gestio-del-pp-de-laigua-potable.html

En accedir al govern el juny de 2015, Compromís demanà al tribunal temps per a treballar alternatives, com la creació d'una cooperativa de l'aigua o d'una empresa municipal o mixta. Per uns problemes de legalitats, econòmics, etc., estes solucions no s'han pogut aplicar al nostre poble i hem quedat obligats a traure la gestió de l'aigua potable a licitació pública perquè ho gestione una empresa. Pels anys que han passat, com que Hidraqua ha continuat donant el servei, Guadassuar pagarà 403.416,14 euros a Hidraqua, diners inclosos al pressupost de 2023.

Vam decidir que la complexitat de la documentació a realitzar, i vistes les conseqüències d'haver fet malament les coses pel PP, calia contractar alguna empresa especialitzada  en la redacció i preparació de la documentació necessària. També vam decidir, donada la importància del tema i la duració del contracte, que crearíem una comissió amb presència de tots els grups polítics municipals per a estar informats i aportar allò que cada u considerara oportú. 

L'empresa assessora es contractà per licitació pública i es posà a treballar d'acord amb allò que se li anava dient des de la comissió conjunta de l'aigua. Amb treball ja avançat perquè es poguera aprovar el 2023 o primers de 2024, hi ha eleccions i hi ha canvi de govern: torna el PP.

Al ple de febrer de 2024, el ple conté un punt de l'orde del dia on es proposen un canvis.

Transcric ací la meua intervenció:

Durant el nostre govern es va crear una comissió per al seguiment del nou contracte del subministrament de l’aigua potable. En eixa comissió estaven representats tots els grups polítics sense distinció per tal d’aconseguir el màxim consens possible i la màxima transparència. Esta comissió va treballar junt amb el tècnic de l’empresa selecionada fins a les eleccions municipals, i després ja no s’ha convocat més.

Ara observem que en este ple es porten propostes que no s’han treballat en esta comissió i que s’han introduït de manera unilateral pel PP, cosa que dona a entendre que una vegada al govern ja no li interessa ni el consens ni la transparència, i ens trobem amb una proposta que és una imposició, una manera de treballar ben diferent.

Dit açò i entrant en el tema, observem fonamentalment 2 canvis en la proposta que estàvem treballant en la comissió conjunta:

1- Es passa d’una proposta per a 10 anys a un contracte per a 20 anys. Com que no s’ha convocat la comissió no hem pogut valorar amb el tècnic les diferències entre les dos propostes o altres diferents que es podrien haver fet.

2.-Es proposa introduir al contracte que l’empresa que s’ho quede es gaste mig milió d’euros en inversions en la xarxa de l’aigua potable, quan en les reunions de la comissió ens inclinàvem més a favor de no incloure inversions al contracte perquè al final ho acaben pagant els veïns i faran més cara la factura de l’aigua, mentre que si les inversions les fa l’ajuntament cada any dins del seu pressupost, i considerant que hi ha subvencions per a este tipus d’inversions, com ara el nou Pla d’Inversions de la Diputació que obliga que un mínim del 10% del total de la subvenció es destine obligatòriament al cicle integral de l’aigua, i això farà que els diners invertits condisquen molt més i no encarisquen la factura de l’aigua que paguem cada família.

Per tant demanem que el tema quede sobre la taula, que es convoque reunió de la comissió de l’aigua i es done tota la informació necessària per a poder prendre una decisió amb coneixement de les conseqüències que això tindrà en el servei i en la factura.


COMPROMÍS S'OPOSA AL PRESSUPOST DEL PP PER AL 2024


 INTERVENCIÓ DEL REGIDOR

Moltes gràcies senyor president. Comencem per la plantilla. Durant estos anys que ha estat en l’oposició sempre ens ha criticat que a l’ajuntament hi ha massa personal, que la plantilla estava sobredimensionada. Ara que està al govern ens agradaria saber la seua opinió, si continua pensant igual, perquè al pressupost que ha presentat la plantilla és la mateixa de l’any passat.

En segon lloc ens agradaria saber si esta proposta de plantilla per al 2024 ha passat per la MGN, on estan els representants dels treballadors, i quin ha sigut el resultat de la votació a esta proposta de plantilla. (No s’ha respectat l’acord de la RLT aprovada i consensuada)

Passem ara al pressupost 2024.

El grup municipal de Compromís votarà en contra d’este pressupost perquè considerem que no respon a les necessitats més importants del nostre poble. Un pressupost que ignora les demandes principals de la ciutadania.

Com podem acceptar un pressupost que no preveu obres imprescindibles com les del projecte de la Gran Via? Un projecte que fa anys que reclama el veïnat i que suposaria una millora substancial de la mobilitat, la seguretat per a les persones i el trànsit, a més de l'estètica de la nostra principal artèria i element singular del nostre poble. Un projecte que a més dotaria del reg necessari dels arbres de la Gran Via, que s'estan assecant per la manca de cura i d'inversió. És eixa la Gran Via que volem?

Com podem acceptar un pressupost que no inclou la reforma del Patronat? Un edifici emblemàtic que acull la història i la cultura de Guadassuar. Un edifici que necessita una rehabilitació urgent perquè les associacions culturals puguen oferir en les millors condicions activitats i serveis a la població. És eixa la vida cultural que volem al nostre poble?

Com podem acceptar un pressupost que no inclou la reforma de la plaça de la Llibertat? Una reforma reclamada pels veïns i veïnes perquè els bancs, papereres i la font central es troben en un estat lamentable. Quan l’any passat eliminà la inversió prevista per a la reforma d’esta plaça va dir que este any ho faria, però al pressupost no apareix cap partida per a esta plaça. És esta la plaça que paga el pato del canvi?

Com podem aprovar un pressupost que finança obres importants com la del trinquet amb un préstec del banc, quan hi ha subvencions per a la reforma de trinquets i altres formes de finançament sense recórrer a l’endeutament per un total de mig milió d’euros? No estem tornant a les males pràctiques del passat que hipotecaren el futur de Guadassuar durant 6 anys?

Aquest pressupost tampoc no té en compte la necessària modernització del polígon industrial, una zona clau per a la generació d'ocupació i riquesa al nostre poble. Una zona que necessita millorar les infraestructures, la seguretat i la competitivitat per atraure noves inversions i oportunitats. Una inversió que es pot finançar amb la subvenció que teníem preparada per a demanar i que esperem que hagen sol·licitat. És eixe el futur industrial que volem?


Com podem acceptar un pressupost que rebaixa en 22.000 euros els diners destinats a les contractacions temporals de personal? Una retallada que afectarà la marxa dels serveis municipals i que deixarà sense faena moltes persones que ho necessiten. Tornarem a augmentar les llistes del paro ara que ja havíem aconseguit els millors resultats?

Com podem acceptar un pressupost que rebaixa 50.000 euros les partides referides al subministrament elèctric per als edificis municipals? Unes partides que ja estan prou ajustades al consum real dels edificis i que ara no tindran prou diners per a 2024. No és este un pressupost amb poques llums?


Per tot això, des d´aquest grup municipal ens oposem a este pressupost. Un pressupost insuficient, que no té en compte les prioritats de Guadassuar, que no atén les demandes de la ciutadania i que no garanteix el desenvolupament i modernització del nostre poble. Moltes gràcies

 

dijous, 14 de desembre del 2023

PISCINA COBERTA. AMB EL PP MÉS INSOSTENIBLE: PAGA EL POBLE

 Ple 28 de setembre de 2023



Punt 12 Precs i preguntes

PISCINA COBERTA. AMB EL PP MÉS INSOSTENIBLE: PAGA EL POBLE

Hem vist publicat a les xarxes, des de l’ajuntament de Guadassuar, que la piscina coberta ha ampliat l’horari d’obertura i ara comencen a les 6 de matí, de dilluns a divendres, i a més també obrin diumenges de 8 a 14 hores.

Al contracte actual, ja caducat, amb l’empresa que dona servei es contempla un altre horari, i este canvi suposa un increment d’hores i, per tant, del cost del contracte. És per tant una modificació de contracte, que durant el nostre govern sempre ens van dir que no es podia fer perquè era il·legal i que calia licitar un nou contracte.

S’ha licitat i adjudicat un nou contracte? Si no és així, quin contracte empara esta modificació? Això que abans no era legal ara ho és? Que la llei no és igual per a tots? 

 

La resposta és que hi ha nou contracte, però l'han impugnat perquè no estava bé, i han de fer un de nou.

 

Seguim preguntant: amb quin contracte estan ara? són legals les ampliacions d'horari? 


EL PP ES GASTA ELS DINERS QUE EREN PER AL PROJECTE DE LA GRAN VIA

 


 Ple 28 de setembre de 2023

Punt 5. Modificació de crèdits:

EL PP ES GASTA ELS DINERS QUE EREN PER AL PROJECTE DE LA GRAN VIA 

Primer que res que quede clar de quina partida s’agarren els diners per a finançar estos gastos: en la documentació posa d’honoraris projectes tècnics, però després de detallar els gastos posa de les connexions d’aigua per al reg de la Gran Via. No estem d’acord ni amb un ni amb l’altre. En el primer cas, el reg de la Gran Via, és necessari per al manteniment del nou arbrat plantat, i estalviarà moltes hores de treball a la brigada de jardins, que no haurà de regar amb la cuba, i podrà dedicar eixe temps a la millora dels jardins i neteja viària. En segon lloc, els honoraris projectes tècnics és una partida que vam incrementar durant el nostre govern per disposar de diners per a la contractació de la redacció de projectes tècnics, de manera que quan el 2024 eixiren les subvencions tinguérem ja preparats els projectes, ja que les subvencions tenen un temps de presentació i execució molt ajustats i als pobles menuts ens costa d’arribar dins dels terminis. Especialment important era la contractació de la redacció del projecte de les obres de reforma de la Gran Via, que si enguany no es contracta, el tema s’anirà allargant innecessàriament. El nostre govern tenia previst fer enguany la contractació, però si lleven els diners d’eixa partida, no ho podran fer.

Si entrem en el detall de la modificació proposada:

  • Benestar animal: Gemma ho explica

  • Plagues: ja existeix un contracte anual que ho cobreix

  • Protocol: durant el nostre govern les despeses de dinars passaren al pressupost de cada regidoria perquè ens van dir que no era correcte que figuraren en protocol. Per què ara es posen els diners en protocol? que ara ha canviat la llei? O la llei no és igual per a tots?

     
  • Per tant,  VOTEM EN CONTRA

EL PP CRITICÀ QUE COBRÀREM I ARA ELLS ES POSEN MÉS JORNAL I AMB CARÀCTER RETROACTIU

 Ple 28 de setembre de 2023


punt 4.Dedicacions parcials regidors del PP

EL PP CRITICÀ QUE COBRÀREM I ARA ELLS ES POSEN MÉS JORNAL I AMB CARÀCTER RETROACTIU

Primer que res, Compromís volem fer constar que estem d’acord en què les regidories que dediquen temps a la gestió municipal tinguen una compensació digna pel seu treball i dedicació al poble.

Dit açò, cal recordar que durant el govern del PP s’establí una assignació de 54.000 euros anuals per a l’alcalde i 900 euros mensuals per als 7 regidors del PP, mentre s’endeutava el poble situant-lo en el lloc 348 dels municipis més endeutats d’Espanya per habitant, segons el Ministeri d’Hisenda. En arribar al govern de 2015, el nou govern Compromís-PSOE va renunciar voluntàriament al cobrament per les hores dedicades a la gestió municipal a la vista dels més de 6 milions de deute que tenia l’ajuntament i per tant sols cobrarien 45 euros per assistències a plens i comissions, com també ho feien els membres de l’oposició del PP. Al mateix temps es van reduir el nombre de membres que formaven part de les comissions a 1 per partit per a reduir el cost de la gestió política municipal. Esta situació va durar els 4 anys. Celebrades noves eleccions el 2019 i renovat el govern municipal, en esta ocasió, i havent reduït el deute municipal a sols 1 milió d’euros, el nou govern va decidir que calia compensar el molt i bon treball que estaven fent, i van aprovar unes modestes assignacions econòmiques: entre els 8 integrants del govern es repartiren l’equivalent a 2,5 jornals d’un administratiu, o el que és el mateix, el 31% d’un jornal de mitjana per persona. L’alcalde va renunciar a cobrar des del primer dia.

A l’aprovació d’estes assignacions el PP va respondre amb unes informacions a la premsa segons les quals l’equip de govern s’havia apujat el sou un 640%, notícia que es va fer ressò a tot l’estat i va ser tractada com un gran escàndol. Renunciar al sou els primers 4 anys, o siga, sou zero, per a posar-se ara un sou que era la meitat del que es va posar l’anterior govern del PP, era un augment del 640%. Amb eixos coneixements matemàtics que demostraren, no ens estranya que endeutaren el poble de manera descontrolada: qualsevol número que multipliques per zero, és zero.

Però el mal ja estava fet: no els importà l’honorabilitat de les persones, ni de les seues famílies. I van dir que això era el pacte de la butxaca. Per al PP tot val per a guanyar les eleccions, ho han demostrat. I ara que les han guanyat què fan, renunciar? Clar que no, aprovar una dedicació de 2,79 jornals a repartir entre 7, un 27% més que nosaltres, o el que és el mateix, una mitjana del 40% del jornal per regidoria, i l’alcaldia també cobra. Ací no hi ha pacte, però hi ha butxaca, resultat de la bona gestió econòmica del nostre govern. Què dirà ara la premsa d’eixe alcalde que acusà falsament d’apujar-se el sou inexistent un 640% i que ara entra a governar i es posa, amb una persona menys, més sou que l’anterior equip de govern? On està la coherència? Quina és la seua credibilitat?

Per si tot açò no és prou, ho vol fer amb una il·legalitat: cobrar amb caràcter retroactiu des del nomenament de les delegacions de regidories, com es fa constar a l’informe de secretaria; «Las altas solicitadas fuera de plazo por el Ayuntamiento no tendrán efecto retroactivo alguno. Cuando tales actos se practiquen de oficio dará lugar a la imputación de responsabilidades en los términos señalados en la legislación de la Seguridad Social.» En el mateix sentit es pronuncia l’informe d’intervenció en forma d’observació. Per tant, les persones que voten a favor d’esta proposta incorreran en responsabilitat. I pitjor encara, sabent-ho.


dilluns, 4 de juliol del 2016

EXPLICACIÓ DE LES BONIFICACIONS DE L'IBI A FAMÍLIES NOMBROSES



NOVES BONIFICACIONS IBI URBANA PER A FAMÍLIES NOMBROSES


Algú de vosaltres consideraria just que la família Ruiz-Mateos, per exemple,  tinguera una bonificació de l’IBI del 40% ?

El Ple de 10/11/2015 va aprovar la nova ordenança reguladora de l’IBI i de les bonificacions a aplicar. Es van estudiar diverses propostes, una basada en la renda (que es va desestimar per la complexitat a l’hora d’aplicar-la: declaració de la renda, capital en el banc, propietat de terres i altres vivendes, etc.) i l’altra, la que es va proposar per ser més simple i basar-se en el mateix principi que l’impost: el valor de la vivenda.

VALOR CADASTRAL VIVENDA HABITUAL
Família 5
Família +5
Fins a 60.000 €
40 %
50%
De 60.001 € a 100.000 €
20%
30%
Més de 100.000 €
10%
20%


L’ordenança vigent fins a eixe moment establia una bonificació del 40% per a totes les famílies nombroses de Guadassuar, independentment del valor de la vivenda i del nombre de fills (Ruiz-Mateos també)

L’impost de l’IBI urbà es basa en el valor cadastral de les vivendes, de manera que paga més impost qui té una vivenda amb major valor cadastral, ja que el seu patrimoni és major. I aquest és un principi que ningú discuteix.

L'Article 31.1 de la Constitució Espanyola estableix que:
" Tots contribuiran al sosteniment de les despeses públiques d'acord amb la
 seua capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en
 els principis d'igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast
 confiscatori  " .
 
També l' Article 3.1 de la Llei General Tributària :
" L'ordenació del sistema tributari es basa en la capacitat econòmica de les 
persones obligades a satisfer els tributs i en els principis de justícia , 
generalitat , igualtat , progressivitat , equitativa distribució de la càrrega 
tributària i no confiscatorietat. "
 
D’aquesta manera, per a la recaptació d’aquest impost s’aplica un coeficient 
al valor cadastral, de manera que una família que té una vivenda de 80.000 euros
paga el doble que una família que té una vivenda de 40.000 euros. 
A major patrimoni, major impost.
 
El govern municipal de Guadassuar ha considerat que a l’hora d’establir una bonificació o rebaixa a l’impost no es podia seguir el mateix criteri, ja que es produïa l’efecte contrari al que pretén la Constitució Espanyola i la Llei General Tributària, en atorgar major benefici fiscal a les famílies amb major patrimoni, la qual cosa no pareix molt justa. No és el mateix gravar un impost que fer un descompte de l’impost. Així, amb el sistema anterior, una família amb una vivenda de valor cadastral de 80.000 euros obtenia el doble de bonificació (236,8 euros) que una de 40.000 euros de valor cadastral (118,4 euros), qüestió que considerem contrària a l’esperit de la llei, que es basa en què les famílies amb major capacitat económica han de pagar més que les de menor capacitat econòmica. I la vivenda en si és un valor patrimonial, de major o menor valor, com es demostra al valor cadastral que té cada vivenda.
Amb el sistema aprovat, similar al de molts d’altres ajuntaments 
(València de Joan Ribó), les bonificacions s’equilibren. No és just, i totalment
 contrari a la proporcionalitat que exigeix la llei, que a major patrimoni major 
bonificació o rebaixa. 
 
Ara la bonificació d’una família amb una vivenda de 40.000 euros és la mateixa
 (118,4 euros) que una de 80.000 euros (118,4 euros).
 
Qüestió a banda, però no menys important, és la consideració de la bonificació, 
que es concedeix per ser titular de família nombrosa, no per tenir una casa 
de major o menor valor, ja que les despeses ocasionades per la família són les
 mateixes, independentment de la casa que es tinga, però l’impacte sobre les 
rendes no és el mateix en una família amb patrimoni alt que en una de patrimoni
 baix.
 
Finalment, cal afegir que a més d’equilibrar les bonificacions, també hem
 considerat augmentar en un 10% les bonificacions a famílies nombroses de
 més de 5 membres, que també suporten unes despeses majors que les de 
5 membres. Això també és important, i suposa una major ajuda a les famílies
 amb més fills.
 
Per totes aquestes raons, acompanyades dels pertinents estudis econòmics,
 informe favorable de la Secretaria-Intervenció i el consens dels grups polítics 
del govern municipal de Guadassuar es va prendre aquesta modificació de 
l’ordenança. Una decisió motivada i reflexionada que considerem més justa i
proporcional que l’anterior.
 
 I ara, segur que algú també pot dir: Per què una família amb tres fills té dret 
a bonificació i una  família amb un fill menys no té cap bonificació?