Entrevista a Vicent Estruch candidat del PP Eleccions 2015

"Este últim any hem aconseguit un superàvit de 1.122.000 euros"

Coneix totes les associacions que hi ha al poble?

Vull pensar que sí, al menys totes les que estan registrades a l’ajuntament, estic quatre anys signant subvencions per a totes elles.

Sap quines activitats culturals es realitzen a la localitat?

Clar que sí, tots els regidors i regidores tenim mensualment la programació de totes les activitats que es realitzen a la localitat ja que des de la regidoria de cultura ens fan aplegar aquesta informació.

Quants tallers hi ha? Pensa ampliar l’oferta o seguir amb els que ja existeixen?

Anomenar tots els tallers seria quasi impossible, ja que l’oferta durant esta legislatura ha sigut molt ampla i, a més a més, alguns d’ells es realitzen de forma temporal. Tu, per exemple, en fans un d’escriptura, no?
El partit que jo represente sempre ha estat interessat en oferir als ciutadans una oferta diversa d’activitats culturals, entre d’elles tallers, i pensem continuar fent-ho. Cal remarcar que aquesta legislatura hem augmentat eixa oferta en un 20% respecte a l’anterior legislatura, amb més de 120 activitats culturals a l’any, això vol dir una activitat cultural diferent al nostre poble cada 3 dies. Mai en Guadassuar s’havia fet tanta cultura. Pense que no està gens malament, no creus? En això vull dir-te que la nostra línia de treball és esta, seguir oferint als nostres veïns i veïnes quantes més activitats culturals millor, sempre adaptant-nos a les nostres possibilitats pressupostaries.

Quines són les seues mesures per millorar i fomentar les activitats tant culturals com esportives que es celebren al llarg de l’any a Guadassuar?

Com t’acabe de comentar crec que la gestió cultural al nostre poble és immillorable, s’ han realitzat una quantitat molt important d’activitats, dirigides a totes les edats i a  tots els col·lectius del nostre poble, i que han anat augmentant any darrere any: exposicions, teatre, concerts, conferències, concursos literaris i artístics, teatre en anglès, espectacles infantils, tallers diversos, puntuals i permanents, recitals, presentacions de llibres, etc. No obstant això, si pensem que podem millorar en alguna cosa ho farem. En este sentit, sempre estem a disposició de la gent del nostre poble per tal d’arreplegar totes aquelles inquietuds i necessitats que puguen tindre al respecte i intentem, en tots els casos, donar resposta a totes elles.
Les instal·lacions culturals estan al servei del poble i nosaltres facilitem el seu ús per a poder dur endavant qualssevol iniciativa en la que puguen estar interessats diferents col·lectius.
Totes les entitats i associacions culturals del municipi compten amb el nostre suport, tant estructural com econòmic, perquè per a nosaltres fer cultura és mantindre l’essència com a poble i unint esforços tots junts és com ho fem possible.
Si parlem de les activitats esportives, jo estic convençut que som el poble que més activitats i esdeveniments esportius celebra al llarg de l’any. El nostre partit sempre ha apostat molt fort per l’esport, ja que és una forma d’afavorir el benestar i la salut de la nostra gent. La regidoria d’esports és molt activa i les nostres associacions esportives no paren de proposar activitats que l’ajuntament fa possible realitzar. Les nostres instal·lacions esportives estan sempre a ple rendiment, qualsevol modalitat esportiva està representada i continuem oberts a totes les propostes que en este sentit ens facen arribar. Tenim campionats de Futbol, basquet, atletisme, karate, Gimnàstica rítmica, triatló, duatló, etc...  Sense anar més lluny, esta última setmana hem tingut al nostre trinquet el campionat provincial de pilota valenciana de la Diputació de València, on per cert, no he vist a cap regidor de l’oposició donant suport a l’esport autòcton per excel·lència que nosaltres sempre hem mimat i recolzat.

Creu que el dèficit va afectar a la realització d’aquestes?

Com ja t’he dit en estos últims quatre anys no sols no s’han vist afectades, si no que s’han augmentat fins un 20% totes les activitats culturals i probablement som el poble que més pressupost, sobre el total, destina a les activitats esportives. Per tant, la resposta és no, tots els nostres esforços han estat dirigits a continuar oferint als nostres veïns tots els serveis que es mereixen i, per tant, tots els programes socials, educatius, culturals, sanitaris i esportius no s’han vist afectats de cap manera.

Sap si es subvencionen les associacions i tallers?

Sense cap dubte si. Hem subvencionat totes les activitats i tallers que hem o ens han proposat i també hem posat a disposició d’aquestes tots els recursos i mitjos, tant materials com humans, per a fer-les possible.

En cas que no reben subvencions ho pensa esmenar? De quina forma?

A mi no hem consta que s’haja deixat de subvencionar cap activitat i si s’ha donat el cas, et puc dir que haurà sigut per desconeixement de l’ajuntament. Si no se sol·licita nosaltres no podem endevinar-ho i, per tant, no podem donar cap subvenció a les activitats que no ens consten. Per suposat, com pot entendre’s, el que està clar és que les subvencions concedides sempre tenen que estar justificades.

Com pensa solucionar l’atur del poble? Va a crear una borsa de treball? En cas afirmatiu, per a quin àmbit/sector estaria orientat?

L’atur sempre és un tema que ens ha preocupat i ha sigut una de les nostres prioritats al llarg de la legislatura, encara que no és una competència municipal, posar mesures per tal de pal·liar l’atur correspon a altres nivells de l’administració. No obstant això, ja et dic que no ens hem quedat indiferents a esta problemàtica, i contestant a la teua pregunta et tinc que dir que no he de crear cap borsa de treball perquè ja l’hem creada, per primera vegada estos anys hem consignat en el pressupost una partida de 20.000 euros anuals per a contractar veïns i veïnes que es troben en aquesta situació, contractant 60 persones de forma temporal al nostre ajuntament. A més a més, sol·licitem tots els programes que des de les administracions competents s’oferten per a la contractació de les persones aturades, amb estos programes hem aconseguit donar treball a quasi 200 persones, crec que no està gens malament. Puc afirmar que no s’ha quedat cap persona que s’haja presentat a esta borsa sense contractar. No obstant això, la nostra intenció és anar augmentant la consignació pressupostària destinada a este fi i continuar aconseguint tots els plans d’ocupació que vagen sorgint.
També hem facilitat un treball en pràctiques pels nostres estudiants, ens hem adherit al programa de pràctiques universitàries subvencionades per la Diputació des del mateix moment que van ser creades, aconseguint que 8 estudiants hagen fet estes pràctiques al nostre ajuntament durant 3 mesos, rebent una retribució de 900 euros per aquestes pràctiques. Al mateix temps, tots els anys sol·licitem el programa la Dipu et beca, del que s’han beneficiat 100 estudiants que han col·laborat en diferents àrees i serveis de l’ajuntament, destinant uns 50.000 euros a estes beques.
Totes estes accions s’han dirigit a donar suport a diferents àrees i serveis del nostre ajuntament, sempre atenent a les necessitats que tenim en cada moment. Sobretot han estat dirigides a recolzar treballs en la brigada d’obres i serveis, neteja, serveis administratius, culturals, socials, educatius i esportius.
A més a més no hem parat de buscar empreses que puguen ubicar-se al nostre municipi i que puguen contractar els nostres parats. Actualment tenim previst la contractació de més de 100 persones al llarg de l’any entre els dos projectes empresarials que van a implantar-se al nostre municipi, la planta de residus que ja ha començat a contractar i el circuit de la Ribera que ha començat a fer entrevistes per iniciar la contractació. Tenint en compte que en el mes d’abril les dades oficials d’atur del nostre poble son de 378 persones parades, estem parlant que podem reduir eixa desocupació en quasi un 27%, només amb estes dos empreses, encara que nosaltres no parem de buscar més alternatives. És per això que en els temps que corren no podem desaprofitar l’ocasió de tindre esta oportunitat de treball pels nostres veïns i veïnes i, per tant, farem el possible per ajudar a totes les empreses que vulguen localitzar-se ací a agilitzar tots els tràmits administratius perquè puguen començar el més prompte possible i no acaben anant-se a d’altres municipis que els ho fan més fàcil, i açò pareix que l’oposició no ho ha comprés encara perquè en compte de buscar empreses que oferisquen llocs de treball el que fan és obstaculitzar la seua implantació a les que han elegit el nostre municipi per desenvolupar la seua activitat.

Pensa becar/ajudar als joves que cursen un grau universitari o un cicle formatiu? Té pensat crear borsa de treballar per a aquest sector?

Tant els estudiants de grau universitari com els de cicle formatiu tenen beques a la seua disposició a l’ajuntament per a realitzar pràctiques, ja que estem acollits als convenis de la Diputació de València al efecte, beneficiant-se 110 estudiants que han cobrat al voltant de 58.000 euros.
A més a més, hem signat un conveni amb la Universitat Sant Vicent Màrtir de València per oferir-los la possibilitat de sol·licitar una beca social amb un descompte del 30% sobre la tassa de docència.
També donem tots els cursos ajudes al transport pel estudiants universitaris, de les quals s’han beneficiat uns 135 estudiants amb unes ajudes totals de 11.000 euros.

De quina forma va a reduir el dèficit de sis milions d’euros? Quines van a ser les mesures?

En primer lloc tinc que rectificar-te donat que les dades per les quals preguntes no son del tot correctes, ja que el deute actualment de l’ajuntament es de 4.800.000 euros i no de sis com tu apuntes. Crec que les dades parlen per elles mateixes, en quatre anys de legislatura hem aconseguit reduir el deute en 4.000.000 d’euros, és a dir, més del 55% i hem reduït les despeses financeres més del 86% i hem reduït el termini d’amortització de préstec en 10 anys (està previst poder-lo pagar abans del 2022, en compte del 2033), prou menys que el termini de qualssevol hipoteca familiar. Este any arribarem a estar per baix del percentatge d’endeutament marcat per l’administració central el que ens obri moltes més possibilitats de gestió.
És important remarcar que este últim any hem aconseguit un superàvit de 1.122.000 euros de superàvit a l’ajuntament i això tenint en compte que estos anys, degut a la crisis generalitzada, els ingressos per recaptació de tributs han sofert una baixada considerable. Tot açò s’ha aconseguit ajustant ingressos i despeses igual que ho faríem en les nostres cases i reestructurant i reorganitzant els serveis i els recursos per tal d’optmitzar-los el millor possible.
Com pots vore el que cal fer és continuar gestionant l’ajuntament com ho hem fet fins ara perquè hem demostrat que les mesures que ja estem aplicant han donat uns resultats econòmics immillorables per al nostre poble, aconseguint l’estabilitat pressupostària suficient per a tindre un ajuntament sanejat i sostenible que done als ciutadans els millors serveis públics amb unes tasses de pressió fiscal més baixes que les de fa 15 anys.

Ha pensat en donar-li a la ràdio local un ús més ampli amb la creació de nous programes? Si la resposta és afirmativa, quines propostes té?

La ràdio local sempre ha estat gestionada per personal voluntari que ha fet una feina impecable i l’ha convertit en un referent a la comarca, comptant amb nombrosos seguidors que augmenten dia a dia. L’ajuntament sempre ha estat donant el suport necessari perquè açò fora possible. Actualment ofereix diversos programes diaris i especials sobre assumptes importants pel nostre municipi. Des de l’Escola d’Adults es coordinen diferents projectes a la ràdio i els nostres escolars de tots els centres educatius del municipi realitzen tallers radiofònics on es familiaritzen amb este medi de comunicació. En estiu, també col·laboren en la seua programació estudiants del programa la Dipu et beca i estem oberts sempre a oferir este espai a qualssevol ciutadà que de forma desinteressada vulga col·laborar en continuar fent de la nostra ràdio una opció. Durant esta legislatura ens hem gastat al voltant de 30.000 euros en el manteniment i la gestió d’este recurs.

Veu viable tornar a promocionar el poble perquè es realitzen curts i llargmetratges tal com es va fer anys enrere quan es rodaren escenes de “El tramvia a la Malva-Rosa” o “Entre Naranjos”, novel·les de Blasco Ibáñez?

Nosaltres sempre estem oberts a qualsevol iniciativa que servisca a potenciar la presència i visibilitat del nostre poble en àmbits diversos, també en el sentit que tu apuntes. I mai hem deixat de promocionar el nostre poble a tots els nivells i en totes les oportunitats que se’ns presenten. A partir d’ahí no està en les nostres mans que ens trien o no per a realitzar rodatges, saps que això funciona d’una altra manera. El que sí et puc assegurar és que si en alguna ocasió tornen a elegir el nostre poble per a qualssevol reportatge, documental, curt o llargmetratge l’ajuntament estarà per facilitar  i agilitzar els tràmits administratius i donar suport amb els recursos i els medis dels que disposem perquè es puga dur a terme.

Quina opinió té sobre els diferents portals/periòdics digitals que informen sobre les activitats del poble i que no pertanyen a l’Ajuntament? En algun moment es planteja crear un periòdic local on puguen participar tots els veïns i veïnes sense importar la seua condició i ideologia política?

Sóc una persona que creu en la pluralitat ideològica i política. La diversitat d’opinions ens enriqueix i, per tant, m’agrada veure que hi ha persones que tenen la inquietud de preocupar-se pels problemes del nostre poble i d’opinar sobre aquests, així com d’informar i donar compte de totes les activitats que es van fent. Sempre és bo tindre en compte qualsevol aportació que servisca per millorar el nostre poble i jo et puc assegurar que seguisc amb interès totes estes aportacions, sempre que siguen constructives i ens ajuden a sumar tots junts per a fer poble. El poble és de tots i en benefici de l’interès comú és important que tots puguen expressar les seues opinions en el mitjans de comunicació que consideren convenients.
Per la meua part tinc la intenció de millorar el nostre butlletí municipal perquè siga un instrument de participació ciutadana, on puguen expressar les seues opinions qualsevol ciutadà del nostre poble. Pense que ja tenim el mitjà de comunicació on donar veu a la nostra gent i, per tant, no tinc previst crear-ne un de nou sinó potenciar, modernitzar i fer accessible el nostre BIM “Així som”.

Quines són les seues línies roges? És a dir, quina o quines són les actuacions que no realitzaria baix ningun concepte?

Enganyar a la gent, mentir, no ser transparent i pròxim a la gent, crec que hi ha que escoltar i treballar sempre pel poble, pels interessos comuns no particulars. No es pot aconseguir tot sense principis, no tot val a la vida.

 

 

Darrera modificació elDimarts, 19 Mai 2015 14:30
Valorar aquest article
(24 vots)
Tornar al principi

Publica la teua noticia

publica a guadassuar.org

Accedir or Resgitra't

Utilitzem cookies per millorar el nostre lloc web i la seva experiència al utilitzar-lo. Si continua navegant accepta el seu ús. Per a saber més de les cookies mire la nostra Política de Cookies.Acceptar