Entrevista a Salvador Montañana candidat de Compromís Eleccions 2015

"Proposem una pla de xoc anticrisis consensuat amb les empreses, autònoms, comerços, cooperatives i treballadors."

Coneix totes les associacions que hi ha al poble?

Hauria de ser una resposta molt extensa, podria dir que sí, però no diria tota la veritat, cert que en sé de moltes però reconec que he hagut de sol·licitar informació al Registre d’Associacions local i m’han aparegut algunes poques que no considerava o amb altres noms diferents als que pensava. Censades en total 59, segons aquest registre que també em comunica que no té totes les dades actualitzades, tant menys ho podria saber jo.
Però el més important és saber que les que més activitat tenen es reparteixen entre les esportives, quasi la tercera part; i les culturals, 2 o 3 menys, però que augmentarien notablement si afegim al seu àmbit les de festes i religioses, arribant amb això a la pràctica totalitat; quedaria una resta d’associacions de caire social amb poc moviment, a excepció d’una única de Veïns de Guadassuar.
No hi és AFGA, de fotògrafs de Guadassuar aficionats, que és activa.
No sé si el Ràdio Club Guadassuar es refereix als Ràdio Aficionats o Guadassuar Ràdio.
Trobe a faltar al llistat una associació de caçadors i dues de pescadors que, al menys, hi havia. No sabem si s’han dissolt o, simplement, no hi són al registre.
I els partits polítics? O les seues agrupacions locals?
Per cert, Torxa Teatre, encara no és associació?   

Sap quines activitats culturals es realitzen a la localitat?

Procure mantindre’m informat seguint i consultant prou a sovint les xarxes i sobre tot la pàgina Guadassuar.org a Internet i les pàgines de Facebook  de la Biblioteca (és necessari tindre’n dues?) i el Centre Cultural sense oblidar d’altres associacions culturals de les que m’he fet amic i seguidor, la Coral M. Llorenç Ruiz a la que pertany, Música Guadassuar on sóc soci, La Dispersione (Curs de Música Antiga), entre d’altres.

Quants tallers hi ha? Pensa ampliar l’oferta o seguir amb els que ja existeixen?

Que jo sàpiga, l’únic oficial que hi ha actiu ara mateix és el Taller d’Escriptura que fa una tasca molt important en el foment d’escriptura i lectura, amb un ventall variat d’iniciatives per totes les edats. D’altres tallers no oficials (boixets, dibuix i pintura, cuina, restauració de mobles,...) apareixen, desapareixen o continuen a criteri dels promotors particulars, als que el Consistori facilita els locals sense càrrec, i es financen amb aportacions dels participants.  Hi hauríem d’afegir els diferents cursets i concursos culturals que es promouen al llarg de l’any.
 
Per a la segona part de la pregunta és difícil de dir ara mateix, s’han de mesurar les possibilitats reals del pressupost i obrar en conseqüència, cal revisar les diferents partides i acoblar-les als desitjos de les persones, prioritzant les necessitats.

Quines són les seues mesures per millorar i fomentar les activitats tant culturals com esportives que es celebren al llarg de l’any a Guadassuar?

Seria una pregunta consegüent a l’anterior i hauríem de tornar a fer una ullada al disponible de Guadassuar que és limitat per un deute legal ja sobrepassat. Però és la pròpia gent la que ho ha de dir, participar en les activitats és la millor manera de fomentar-les i, per millorar-les,  nosaltres no hem de conduir, hem d’acompanyar.

Creu que el dèficit va afectar a la realització d’aquestes?

Bé, dèficit és la desviació negativa en l’acompliment d’un pressupost.

A Guadassuar el que hi ha és un deute per acumulació de dèficits continuats durant els darrers anys, si no ens afectara, tornaríem a caure en el mateix parany, no crec que fora bo oblidar-ho.

Sap si es subvencionen les associacions i tallers?

La majoria d’associacions culturals i esportives actives sí que estan subvencionades en part, algunes més que altres (pot ser alguna, ho desconeguem, al complet), el que no sabem és el criteri de l’actual govern municipal a l’hora d’assignar-les.
En quant als tallers, crec que en ser promoguts directament per l’Ajuntament, depenen totalment d’ell financerament, a excepció dels esmentats abans, no oficials, als que se’ls facilita el local.

En cas que no reben subvencions ho pensa esmenar? De quina forma?

S’hauria d’estudiar cas per cas, atenent a l’oferta i aprofitament i nombre de persones a les que podria interessar.

Com pensa solucionar l’atur del poble? Va a crear una borsa de treball? En cas afirmatiu, per a quin àmbit/sector estaria orientat?

Hui per hui, ningú es creuria que hi ha algú que va a solucionar el problema de l’atur així com així, el que proposem és un pla de xoc anticrisi, consensuat amb els agents econòmics, empreses, autònoms, associacions de comerç, cooperatives i representants dels treballadors.

Per suposat que necessitem la creació d’una borsa de treball municipal transparent, pública i sense manipulacions interessades. Per a tots els àmbits que es vagen fomentant al poble, als sectors productius però també els socials, incloent-hi la cultura.

Pensa  becar/ajudar  als  joves  que  cursen  un  grau  universitari  o  un  cicle formatiu? Té pensat crear borsa de treballar per a aquest sector?

Tots els cicles formatius són importants però hem de pensar que si als obligatoris no n’hi ha de beques, de moment, com podem mantindre la del cicle universitari que és voluntari? Clar que voldríem que hi haguera per tots el cicles, però hauríem d’estudiar primer les necessitats d’aquells que no poden, famílies que tenen problemes de subsistència i ajudar-los als cicles inicials i en la mesura del possible anar estenent-ho a la resta. Hem de ser realistes i arribar fins on puguem.

Sí, hi hauria una borsa de treball per a aquelles necessitats de graduats que cobriren determinades baixes o carències en temps de vacances per al normal funcionament de l’administració municipal, amb contractes de pràctiques.

De quina forma va a reduir el dèficit de sis milions d’euros? Quines van a ser les mesures?

El dèficit només es comptabilitza any a any. Una vegada acabat cada exercici el superàvit o el dèficit s’ha de regularitzar, com? Doncs en aquest cas, els dèficits continuats durant molts anys han col·locat l’Ajuntament de Guadassuar a 31 de desembre de 2014 amb un deute superior als sis milions, exactament de 6.168.320,36 euros. “Per dalt del límit legal d’endeutament d’un Ajuntament”.
Per això, el Govern Municipal actual ha hagut de demanar dos préstecs, un que acaba l’any 2022 i l’altre que acaba el 2033. On estem forçats per un Pla d’Ajust que, segons qui ho diga, s’anomena també RESCAT (el que deia el Govern Central que no volia per a l’Estat Espanyol és el que ara fa als municipis), amb unes condicions molt dures: ens obliga a pagar el primer préstec des de 2012 a 2022, no ens podem endeutar, no podem contractar personal, s’han retallat o eliminat algunes partides, com les beques de llibres ara que més falta fan, etc. Estem lligats de mans i peus.
A més a més, hem de considerar que durant el primer any del Pla d’Ajust no van tornar capital, només interessos. I que l’any passat el PP aprovà un any més sense tornar capital, que s’allargarà fins a mitjan de 2015. Això ha fet que pagar el deute des de 2011 a 2014 ens haja costat 2.737.396,49 euros, dels quals més de la meitat, 1.690.080,72 euros, sols en interessos. Hi ha herències molt pesades.

Nosaltres anem a defensar i respectar uns pressupostos realistes que siguen de consens amb totes les forces polítiques  sempre que siga possible, sense endeutar més al poble i intentant reduir-lo perquè no ens mengen els interessos. Amb coneixement i trellat.  

Ha pensat en donar-li a la ràdio local un ús més ampli amb la creació de nous programes? Si la resposta és afirmativa, quines propostes té?

Em sembla excel·lent tindre una ràdio local i m’agrada molt algun dels seus programes, però voldria escoltar més, a Guadassuar Ràdio, cançons en valencià, tant d’ara com d’abans, la producció existent no és tan menuda com per a que no en sentim pràcticament mai. També música tradicional valenciana, ara que la gent s’està interessant pels balls populars: boleros, cants de batre, fandangos, etc... Tenim una excel·lent Banda Simfònica, perquè no un poc de música clàssica de tant en tant, per exemple de La Dispersione, que està a punt de traure el seu quart disc i no ho he escoltat mai a la nostra ràdio, encara que sí ha sonat i amb molt bona crítica a Ràdio Clàssica de Ràdio Nacional d’Espanya. Totes aquestes carències es podrien omplir amb programes específics sense cap problema encara que fora per provar, hi ha radiooients per a tots els gustos.
Ah! I ampliar els Informatius Locals. Per exemple, retransmetre els plenaris perquè el poble estiga informat de les decisions que es prenen i el per què.  

Veu  viable  tornar  a  promocionar  el  poble  perquè  es  realitzen  curts  i llarg-metratges tal com es va fer anys enrere quan es rodaren escenes de “El tramvia a la Malva-rosa” o “Entre Naranjos”, novel·les de Blasco Ibáñez?

En la mesura que donem a conéixer la cultura, tradicions i patrimoni arquitectònic de la nostra vila, serà més fàcil o normal que esdeveniments com els que cites, és a dir, els seus directors o qui faça les localitzacions puguen descobrir les nostres singularitats que en són moltes i atractives des del punt de vista de darrere una càmera. En tenim més de les que pensem i clar que s’han de promocionar però no veig que anys enrere aquestes escenes, filmades per a pel·lícules conegudes, foren el resultat d’una gestió específica de l’Ajuntament.

Quina opinió té sobre els diferents portals/periòdics digitals que informen sobre les activitats del poble i que no pertanyen a l’Ajuntament? En algun moment es planteja crear un periòdic local on puguen participar tots els veïns i veïnes sense importar la seua condició i ideologia política?

Malauradament a l’actualitat no hi ha cap periòdic local, ni en paper, ni digital. La desaparició en desembre de 2014 de “La Veu de Guadassuar”, malgrat no haver-se donat a conéixer públicament el redactor o redactors, ens deixa coixos en aquest aspecte. Ens veiem obligats a recórrer a portals com “Ribera Express.es” diari digital comarcal, “La Veu del País Valencià”, “El Seis Doble” d’Alzira, o “El Levante-EMV” edició de La Ribera, que mai podran arribar a donar-nos el detall de les nostres notícies d’àmbit local amb l’especificació i coneixements del poble que voldríem.

El crear un periòdic local deuria ser una iniciativa independent, no institucional i de varies persones, on tots pogueren participar, per suposat, on s’admeteren totes les opinions respectuoses sense cap tipus de discriminacions. No entendria que poguera ser d’altra manera. Amb aquestes condicions, tindria el meu suport.

Quines són les seues línies roges? És a dir, quina o quines són les actuacions que no realitzaria baix ningun concepte?

Mai sobrepassaria cap línia que fora en contra o perjudicara el meu poble o els seus habitants, la meua gent.

En el meu ideari particular està el tracte amb les persones de tu a tu, com sempre m’han conegut, dient la veritat i no havent-me aprofitat mai dels càrrecs o llocs de gestió que he ocupat.

Darrera modificació elDimarts, 19 Mai 2015 14:30
Valorar aquest article
(30 vots)
Tornar al principi

Publica la teua noticia

publica a guadassuar.org

Accedir or Resgitra't

Utilitzem cookies per millorar el nostre lloc web i la seva experiència al utilitzar-lo. Si continua navegant accepta el seu ús. Per a saber més de les cookies mire la nostra Política de Cookies.Acceptar