Logo
Imprimir aquesta pàgina
Entrevista a Rafa Úbeda candidat d'EUPV Eleccions 2015

Entrevista a Rafa Úbeda candidat d'EUPV Eleccions 2015

"Fomentarem l’agricultura i el sector agroalimentari per crear activitat econòmica al poble."

Coneix totes les associacions que hi ha al poble?

Segurament totes no, conec algunes i en algunes sóc membre, com Aguafa del que sóc secretari. Però no les conec totes perquè Guadassuar ha crescut últimament.

Sap quines activitats culturals es realitzen a la localitat?

Activitats culturals en conec bastants, des de la Fira, Les Danses, fins el tema d’exposicions, el paper del Taller d’Escriptura, els concerts, el teatre, exposicions, he estat llegint la programació del dia del Llibre. Sòl anar a algunes, per exemple el diumenge passat vaig estar al teatre en benefici de l’Aguafa del grup d’Alzira, aquest estaré al de la Torxa i la setmana passada vaig estar en l’exposició sobre la República entre l’Institut i alguna gent que està intentant muntar una associació de recuperació memòria històrica ací a Guadassuar. És una idea de EU, l’any anterior va ser una exposició sobre república, repressió i exili. Va costar molt que la gent s’animés a prestar material. Va eixir finalment molt bé, recuperant cartes, la vara de mando del meu avi que havia estat regidor en la República l’any 1931. I a partir d’ací, es vol fer visible.

Quants tallers hi ha? Pensa ampliar l’oferta o seguir amb els que ja existeixen?

No sé quants tallers hi ha. Conec el d’escriptura perquè he parlat amb la responsable. No sé exactament si hi ha quatre, cinc. Però no anem a posar cap impediment en la creació i ampliació de tallers.

Quines són les seues mesures per millorar i fomentar les activitats tant culturals com esportives que es celebren al llarg de l’any a Guadassuar?

Pense que està en funció de la demanda del que hi ha. Facilitar des de l’Ajuntament les instal·lacions. És irreal mantindre tallers sense demanda.

Quines mesures realitzaria per millorar l’activitat?

Guadassuar té una vida cultural bastant ampla malgrat ser un poble de sis mil habitants. Però m’ha cridat l’atenció el pèssim manteniment de les instal·lacions esportives. Vaig estar fent una ullada al poliesportiu, està bastant penós. Passa igual en el teatre, si puges dalt de l’escenari els mateixos actors  l'han hagut d’arreglar. Per tant, per a fer un bon ús, hi ha que mantindre-les perquè estiguen en un estat òptim. Més enllà de tot això, ja et dic que Guadassuar té una vida bastant activa culturalment. Vaig anar al concert de Nadal, té un nivell amb una banda important. La biblioteca està molt bé, abans estava en un lloc que era un tant lamentable, en posar el Centre Cultural se li ha donat més vida, a més a més s’ha aprofitat per fer presentacions. Això fa que un poble estiga viu i permet a la gent socialitzar en eixos espais. Pense que així el poble creixerà.

Creu que el dèficit va afectar a la realització d’aquestes?

El dèficit econòmic és de més de sis milions. Això suposa ser un llast fins i tot en inversions, perquè si superes el 110% de dèficit públic t’impedeix via llei poder fer inversions. Tu no pots fer una inversió pública. Això pot llastrar. Però crec que hi ha coses que es poden fer molt bé sense molt poca despesa. Hi ha activitats culturals, socials que no costen tant de fer. Hi ha coses que es poden fer amb voluntariat perquè hi ha molta gent que en participa.
El dèficit pot afectar perquè si has de fer una despesa forta et pot perjudicar. Per exemple l’aigua potable que ara va a tornar-se a reprevatitzar perquè es va privatitzar mal i ara ha tornat a eixir la concessió a adjudicar. Ens hem adonat que per l’estat de les canonades, que el rendiment és del 47%, és a dir de cada 2 litres es perd més d’un litre. En algun moment donat t’hauràs de plantejar fer una inversió forta perquè l’aigua és un bé de primera necessitat. Si no tingueres el nivell de deute que tens ara, ho podries afrontar amb molta tranquil·litat. Amb aquest nivell de deute i et veus amb la necessitat de reparar-les perquè és un bé de primera necessitat, hauràs de plantejar-te d’on has de llevar, i això en un moment donat sí que podria afectar a la cultura. Malgrat, aquest poble és molt actiu culturalment i hi ha taxa alta de voluntariat.

Sap si es subvencionen les associacions i tallers?

Les associacions segur. Recorde que Tabal i dolçaina creada recentment rep una subvenció de 3000 euros i ens va cridar molt l’atenció perquè era la més alta de les que hi havien i era recent creada. Les Confraries de Setmana Santa 2500 euros, si no recorde mal, que teòricament eren per a pagar el programa i segurament hi hauran programes més barats de fer. La resta oscil·laven entre 1500 i 1000 euros, aquestes dues que he nombrat les recorde perquè em cridaren molt l’atenció.

En cas que no reben subvencions ho pensa esmenar? De quina forma?

Entenc que tot és subvencionable si l’Ajuntament considera que el seu ús és beneficiable per a Guadassuar. Si hi ha una activitat puntual pot estar subvencionable sempre que es demostre el seu ús. Però no tot es pot fer passar com a cultura. Hi ha que posar límits i no tot és subvencionable.

Com pensa solucionar l’atur del poble? Va a crear una borsa de treball? En cas afirmatiu, per a quin àmbit/sector estaria orientat?

Jo treballe al SERVEF, i és una pregunta molt difícil perquè hi ha coses que tenen difícil solució. Nosaltres sempre hem reivindicat que hi hagués una borsa de treball a Guadassuar. Som molt crítics amb les mesures de selecció per a treballar, hi ha molt de clientelisme, de vegades més perquè s’intenta controlar tot això, però hi ha situacions que no ens agraden, i no saps fins quin punt pots fer una denúncia al respecte. Nosaltres sempre ens hem plantejat una borsa de treball, però ara ens plantegem una borsa de col·laboració amb el Servef on venen programes ja subvencionats, i el que hi ha que fer és un bon control de tot això. I, com no, intentar que arriben a quanta més gent millor. Però l’atur no s’acabarà malgrat eixes borses de treball. Per això, ens plantegem com canviar la dinàmica del poble. Guadassuar encara té un poc de sort perquè les Cooperatives encara contracten a gent de la localitat, no és com en altres llocs on va tot per ETT, la zona industrial no és comparable a la dels pobles veïns, industrialitzar el poble és complicat encara que hi ha empreses punteres com WATERJET que s’agraeix molt que s’haja quedat i faça eixa aposta. Per tant, ens haurem de plantejar quines activitats introduir si volem que la gent es quede a Guadassuar a viure. Això és un tema difícil. Jo crec que hi haurien coses per explorar, lligades sobretot al món cooperativista. A mi em resulta molt trist viure en una zona que agrícolament es potent i no hi haja una indústria que en derive, per exemple la conserva o les denominacions d’origen. El pimentons de Tolosa, els espàrrecs de Navarra, etc. Hi ha que plantejar situacions alternatives. Per què no hi ha un banc de terres en el que puga realitzar-se conreus ecològics i tindre garantia d’eixa qualitat? Per què Italia sí que ho fa i no són més llestos que la gent d’ací? Jo crec que això ajudaria molt a les zones com la Ribera, la nostra. Crec que es podria potenciar més. Fa un temps hi hagué qui va pensar que fer PAIs era la solució a tot i la terra es va anar abandonant a poc a poc perquè no era igual de rendible que anteriorment. Hi ha que plantejar altres alternatives. Jo sé que la taronja val poc, però si plante kakis d’ací uns anys no tindrà el mateix preu. Per tant, és plantejar una sèrie d’indústria derivada, melmelades i confitures, per a potenciar una línia de productes, un embassament atractiu, etc. Hauria de ser una bona iniciativa per a plantejar amb la cooperativa i la gent del poble per fer una via de treball.
Considera que les terres abandonades seria una opció que l’Ajuntament puga oferir-les a gent perquè faça ús per al conreu? De fet això ja s’està plantejant en altres zones.. A mi em contaren una vegada que en la cooperativa de Sant Isidre un grup de joves van plantejar fer melmelada de taronja, no tingueren èxit perquè feien pot de quilo. Per tant no resulta rentable. El que fa l’Aguafa de venta amb potets menuts. Intentar unir-se en comerços menuts.

Pensa becar/ajudar als joves que cursen un grau universitari o un cicle formatiu? Té pensat crear borsa de treballar per a aquest sector?

De moment sols s’ajuda a gent que cursa grau universitari. Jo crec que es pot ajudar a tots. El que passa és que hi havia pocs diners. Perquè quan es donà l’ajuda, va haver gent que no es va assabentar. Nosaltres plantegem la difusió ampla de tot tipus d’ajuda. Primer mantenir-ho i després ampliar-ho si fos possible. Perquè no hi ha que diferenciar entre el grau universitari i el cicle formatiu.
El que ens plantegem és que les escoles antigues del Balmes puguen convertir-se en un centre per als joves. On puguen tindre activitats, crear borses. També he de dir que l’Ajuntament està molt limitat, que no dóna per a molt més.

De quina forma va a reduir el dèficit de sis milions d’euros? Quines van a ser les mesures?

Hi hagut un pla d’estalvi perquè els interessos han baixat molt. En l’activitat actual està havent un superàvit. Intentarem estalviar per altres llocs, com per exemple en la recaptació. Proposem la recaptació directa, que ho faça directament l’Ajuntament sense que siga un servei contractat externament. I plantegem reducció d’un 5% de l’impost per als que ho tenen domiciliat. Si continuem ajustant la despesa, en dos o tres anys podem estar per baix del límit i a partir d’ahi podem tindre un marge de moviment. Ens haurem de plantejar també que hi ha coses que tots els pobles no podem tindre, com és la Piscina Coberta. És difícil assumir els costos i les despeses que en genera. Com també creiem que les instal·lacions hi ha que tindre-les en bon ús perquè quan entres en  determinats llocs i veus l’estat en el que es troba, et preguntes si algú pot pujar a l’escenari, o si es canvia en aquests vestuaris perquè el sostre està a res de caure, etc. Però tenim un deute que fins el 2033 no es pagarà.

Ha pensat en donar-li a la ràdio local un ús més ampli amb la creació de nous programes? Si la resposta és afirmativa, quines propostes té?

Sí, la idea és que Ràdio- Guadassuar servisca per a més coses. Xerrades informatives, radiar els Plens municipals, fomentar i  fer propaganda d’ajudes, de temes socials, etc. El que cal és diversificar molt l’oferta. Crear debats sobre temes d’actualitat. Als plenaris, si venen tres persones és un èxit, intentar radiar-los perquè la gent se’n assabenten del que fem.

Veu viable tornar a promocionar el poble perquè es realitzen curts i llargmetratges tal com es va fer anys enrere quan es rodaren escenes de “El tramvia a la Malva-Rosa” o “Entre Naranjos”, novel·les de Blasco Ibáñez?

Tu creus que això és possible tenint en compte el sector audiovisual valencià? Hem de partir de la realitat que tenim. El valencià està molt tocat. Per donar facilitats no hi ha cap problema i la gent ho agraeix molt el poder participar. Per tant, sí que donaríem suport si vingués algú i ho plantegés.

Quina opinió té sobre els diferents portals/periòdics digitals que informen sobre les activitats del poble i que no pertanyen a l’Ajuntament? En algun moment es planteja crear un periòdic local on puguen participar tots els veïns i veïnes sense importar la seua condició i ideologia política?

No ens ho hem plantejat. Jo entre en el portal de l’Ajuntament per veure coses i ara també amb Guadassuar.org que informa al poble sobre activats culturals i esportives. Utilitze molt a sovint revistes específiques perquè m’agrada estar al dia, per això, no diem que no a la creació d’un periòdic.

Quines són les seues línies roges? És a dir, quina o quines són les actuacions que no realitzaria baix ningun concepte?

Una línia roja és el tema de l’urbanisme, perquè nosaltres vam estar en la plataforma PAI MAI. És a dir, el poble no pot créixer en la visió que estava plantejat. Si vols créixer a "lo bestia" això té un preu que estem ara pagant. El sector productiu del camp pot tornar a ser productiu, però nosaltres no arribariem en acord amb ningú que portés en programa el tema de l’urbanisme.
També pense que fa falta molt fomentar el respecte i el civisme, encara que puga haver un caràcter punitiu en un moment donat.
El foment de la violència en totes les seues manifestacions també és una línia roja. Com les racistes, homòfobes, violència contra les dones, etc.   

Darrera modificació elDimarts, 19 Mai 2015 14:31
Valorar aquest article
(13 vots)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.

Utilitzem cookies per millorar el nostre lloc web i la seva experiència al utilitzar-lo. Si continua navegant accepta el seu ús. Per a saber més de les cookies mire la nostra Política de Cookies.Acceptar