Cultura

I Concurs de Poesia Recitada "Riu de Versos" a Guadassuar

Guadassuar acull el Primer Festival de Poesia "Riu de Versos" amb tres dies d'activitats vinculades a la poesia. 

Organitzat per la Regidoria de Cultura i el Taller d'Escriptura es convoca el I Concurs de Poesia Recitada per al dia 21 de juliol a les 18h al Centre Cultural, per a persones majors de 14 anys. Caldrà realitzar inscripció prèvia enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé, inscrivint-se al Centre Cultural. Les inscripcions es realitzaran fins el dia 14 de juliol. 

A continuació, podeu llegir les bases i informar-vos dels premis i les categories. 

Guadassuar amb la poesia! 

          La Regidoria de Cultura de l’Excm. Ajuntament de Guadassuar i el Taller d’Escriptura de Guadassuar, amb l’objectiu de fomentar la creativitat poètica de la localitat i del territori valencià, convoquen el I Concurs de poesia recitada Riu de Versos.

                1.Poden participar totes aquelles persones majors de 14 anys en la data de realització de l’acte que tindrà lloc el dijous 21 de juliol a les 18 hores al Centre Cultural de Guadassuar, ubicat al c/Sant Josep, 1.

                2.Categories:

                -De 14 a 30 anys

                -Majors de 30 anys

                3.Per a concursar, caldrà inscriure’s al Centre Cultural de Guadassuar o enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. abans del 14 de juliol. Hauran d’adjuntar les dades personals i de contacte, títol del poema, autoria i categoria a la que es presenten.

                4.Premis:

                -De 14 a 30 anys: lot de llibres i la participació al recital poètic nocturn Riu de Versos 2017.

                -Majors de 30 anys: lot de llibres i la participació al recital poètic nocturn Riu de Versos 2017.

                -Millor rapsòdia (atorgat pel públic): participació al recital poètic nocturn Riu de Versos 2017.

                5.Els participants podran acompanyar la seua intervenció amb instruments musicals.

                6.Els premis de 14 a 30 anys i Majors de 30 anys, seran atorgats pels membres del jurat i la Millor Rapsòdia correrà a càrrec del públic.

              7.Quedaran desqualificats tots aquells/es participants que no complisquen amb els requisits. 

Llegir més ...

Entrevista a Martí Asensi Osca, Artista Plàstic, Gestor Cultural.

És un dimecres d’hivern atípic, el Sol brilla amb força i les temperatures ronden els vint graus. Les campanes de l’Església acaben d’anunciar les 11 del matí. Espere a la porta del Centre Cultural, un lloc significatiu, l’arribada de l’entrevistat. No espere molts minuts, de seguida el divise, va amb ulleres de sol i el seu estil característic d’artista. Ens saludem amb afecte. Sé que l’entrevista serà contundent, com ell, sense pèls a la llengua. No m’equivoque, tres hores i mitja de conversa rodejats de rialles, bon ambient i confidències. Descobrir no sols l’artista sinó també l’home. Ell és Martí Asensi Osca.   
Llegir més ...

Entrevista a José Ballester, director del grup teatral Torxa Teatre.

Les campanes de l’Església anuncien les cinc de la vesprada. Estic a un conegut pub-cafeteria del poble. He demanat una infusió mentre espere al pròxim entrevistat. Trac la llibreta, el bolígraf, les preguntes i deixe preparada la gravadora. I mentre revise les qüestions, apareix l’alta figura amb qui he quedat. Ell és José Ballester, director del grup teatral Torxa Teatre. 
1.L’any 2013 té lloc el Taller de teatre al poble. Saps de qui va ser la iniciativa? Foren els mateixos alumnes els qui buscaren a la professora o va ser ella qui proposà la idea a l’Ajuntament?
Va ser la professora qui el proposà. Carmen començà amb el curs de risoteràpia i va derivar després amb el teatre. 
2.La primera obra que es representa és l’adaptació de “El retablo de las Maravillas” de Miguel de Cervantes. Per què escolliren eixa i no pas una altra?
A mi em cridaren quan ja estava en marxa l’obra. Supose que la mestra, en funció dels alumnes, la capacitat i disponibilitat creuria que era la millor opció. I la veritat és que funcionà.
3.Arrel d’aquella interpretació es forma el grup Torxa Teatre. Ens pots explicar els motius? Qui van ser els que promogueren la idea? 
Durant els assajos ja es comentava la idea. Érem dotze o tretze persones amb ganes de continuar fent teatre i ens vam dir: “Per què no?”. Va ser una necessitat col•lectiva, tots teníem ganes de més. Veure la resposta del públic a la primera obra també fomentà la idea de crear el grup teatral. 
4.Per què el nom de Torxa Teatre?
Perquè a Guadassuar hi havia un grup teatral als anys 50 anomenat Antorcha Teatre. Nosaltres buscàvem molts noms i no ens posàvem d’acord amb cap. Començàrem a documentar-nos (fotos, documents, articles de periòdic) i descobrírem aquest grup. Ens semblà curiós el nom i va ser llavors quan decidírem dir-nos Torxa. 
No us resultà que Torxa podria representar a la Torxa Olímpica? 
Sí, a mi m’ho va semblar i em resultava curiós, emperò no em desagradà. L’ agafàrem i el normalitzàrem al valencià.
5.Qui decideix que sigues tu el director del grup? Per què?
A la primera reunió del grup pensaren que fora jo ja que escric l’obra, tinc coneixements teatrals, etc. 
6.Gràcies als estudis en l’ESAD has interpretat a València. Quina diferència trobes entre actuar a la ciutat i al poble?
En primer lloc, la disciplina. Tin en compte que quan estàs a l’ESAD, al final del curs interpretes una obra on la gent veu reflectit el que has aprés durant tot l’any. També note que el nivell d’implicació no és el mateix. Vull dir, ací tot és més voluntariat, som una associació i has de tindre en compte que molta gent treballa, estudia, etc i per tant, note eixa falta de disciplina. No vol dir que la gent no treballe l’obra, més bé al contrari, la gent té molta voluntat, però és això, es nota la mancança de rigor. 
Creus que eixa falta de disciplina és per la concepció de poble vs ciutat? O més bé pel caràcter de la gent que participa? 
No, simplement és per les circumstàncies col•lectives. L’Ajuntament ens cedeix els locals per assajar, fet que ens ajuda, tot i això, ens falta un calendari concret i seguir unes pautes establertes. Evidentment, aquestes deficiències s’aniran corregint amb l’experiència. 
Vols dir que hi ha un grau de conformisme per part dels actors? 
Has de tindre en compte que la majoria del públic ve per passar una estona agradable, no per analitzar l’obra. Tot i que nosaltres esperem que açò vaja canviant al llarg del temps, i s’acaben interessant pels camins que ofereix la dramatúrgia.  
7.A part de tu, qui més del grup tenia experiència prèvia teatral?
Tots o quasi tots, havien xafat l’escenari anteriorment a obretes menudes, però d’estudis teatrals no en té cap més. 
8.El teatre, com altre arts, requereix de molta disciplina. Com són els assajos?
Caòtics. Han anat millorant. Però en ser tantíssima gent, resulten caòtics i difícils de coordinar. Tothom està implicat, malgrat tot costa un poc arrancar. Cal dir que després, ens organitzem. Són un grup que treballa bé amb pressió, tot el contrari a mi que sóc més metòdic, planificat i organitzat. 
9.Quantes vegades a la setmana es reuniu?
Una. Els dimarts de 21.30 a 23.30h a l’Auditori, que és el lloc que ens ha cedit l’Ajuntament.
10.De totes les obres que heu interpretat, quina ha estat la de major dificultat per a vosaltres?
L’última. Des de l’escenografia que havíem de buscar tots els elements fins les pròpies escenes, sobretot la darrera que érem 17 persones sobre l’escenari. 
11.Què ens pots comentar de les instal•lacions locals per a realitzar obres de teatre?
Bàsicament li falta llum i so. Ho hem comentat ja al Regidor i l’Alcalde. Les llums realment són un personatge dins de l’obra i el so és necessari perquè si no s’escolta bé a l’actor, el públic no en pot gaudir. 
12.Com sufragueu les despeses per a vestuari i escenari?
A través de la venda d’entrades sufraguem so, llums, maquillatge i escenografia. 
13.Durant anys, al poble s’ha ofert teatre a cost zero per al públic, però l’afluència ha estat bastant reduïda. Quin creus que n’és el motiu? Quina és la teua opinió al respecte?
Perquè no es fomenta el Teatre. No hi ha una cultura de teatre al poble. Els pares porten als fills des de ben menuts al futbol o a qualsevol altre esport abans que a una activitat cultural. Pots veure obres gratuïtes amb un públic de vint persones i en una festa on la copa costa 5€ estar replet de gent. És això, falta de cultura teatral. 
Als pares no els atrau el teatre i no porten als fills. És veritat que ara comence a veure teatre com assignatura extraescolar, però continua sense haver una afluència suficient. 
14.Centrant-nos un poc amb tu. Què et va motivar per estudiar art dramàtic?
Sempre m’ha agradat. Realment el que més m’atrau és escriure guions. Evidentment m’agrada interpretar, però sent més atracció per la creació d’històries visuals, etc. 
15.Durant l’adolescència, època del canvi, trobares a faltar que al poble no hi haguera algun taller creatiu (pintura, teatre, escriptura)?
Sí. Per a mi ha faltat sempre el teatre. Quan anava al col•legi els xiquets tenien judo o karate i les xiquetes, gimnàstica rítmica. La varietat extraescolar començà a canviar a partir de la dècada dels 90.
16.Sabem que els guions teatrals els escrius tu. On has rebut aquesta formació? O has estat autodidacta? 
He tingut formació de cursos tot i això, a l’inici, era més autodidacta perquè de menut ja escrivia. 
17.Què prefereixes, escriure o interpretar?
Si em donen a escollir, escriure. M’encanta escriure l’obra, els personatges; pensar que s’ha de dir d’una determinada manera i de vegades, quan l’actor li posa una altra entonació acabar modificant-ho com ho ha dit ell a sobre l’escenari. És divertit i plaent.  
18.Com a veí local, penses que al poble hi ha deficiència cultural o per contra un excés?
 Mai pot haver excés en cultura. Sempre faltarà més. No vull dir en això que hi haja una mancança.  
19.Eres dels que creus que a un poble de menys de sis mil habitants com aquest, cal ampliar l’oferta cultural o simplement mantindre l’existent però millorant-la?
Cal mantenir les que ja hi ha i si se’n crea de noves que siga perquè existeix una demanda. Tampoc sóc dels que pensen que hi haja que saturar. Tinc molt clar que al teatre una, com a màxim, dues obres a l’any. Cal dosificar i oferir sense afeixugar al públic. 
20.Creus que hi hagut un tracte de favor amb l’esport i se’ls ha ajudat més que a la Cultura? Per què? 
Ací l’esport ha anat incrementant-se i les instal•lacions han anat adequant-se mentre que la Cultura ha anat quedant-se a un costat. Per què? No ho sé. És veritat que durant anys, l’Ajuntament ha recolzat l’esport i no ha potenciat tant la Cultura. Com també pense que la gent de la cultura ha aprés a sobreviure amb pressupostos baixos i amb un treball més de voluntariat, com una petita família. 
21.El grup de Torxa està format també per adolescents. Com veus la seua actitud? Com responen?
És molt bona. Tenen una forma de veure les coses que els beneficia, ja que actuen sense perjudicis ni complicacions, mentre que un adult es torna més exigent. Els adolescents tenen mil activitats i són els primers en acudir a l’assaig. 
22.Tenim assumit anar al cinema, és un acte natural, per què creus que amb el teatre no ocorre el mateix? 
Perquè la gent creu que visualment el teatre no és tan atractiu com una pel•lícula i pel que t’he comentat abans, mancança de cultura teatral. La gent ha de decidir anar i descobrir per ell mateix què s’amaga al teatre. Com també pense, que falta una major publicitat i promoció. No sols de les revistes especialitzades o magazines viu el teatre. 
23.Teniu pensat actuar fora de la localitat com a grup teatral igual que ocorre amb altres grups amateurs? 
Ara per ara, no. És interessant actuar fora, però som 17 persones i és complicat que puguem estar tots ni ens toca actuar un dia determinat. Falta un poc de consolidació del grup. Però temps al temps.
24.Per anar acabant, ens pots contar què prepareu a Torxa Teatre per al pròxim 27 de Desembre?  
FEM és la història d’uns xiquets que s’adormiren a la pàgina 19 i a la 20 s’alçaren amb els ulls pintats de betum. FEM tracta dels somnis. 
Tant sols et puc dir que és un somni amb els ulls oberts, els ulls dels espectadors. Volem apropar el teatre al públic amb noves formes de creació escènica.  Que els somnis dels que parlem siguen del públic i que l’espectador s’identifique amb ella. 
El resultat es podrà gaudir el pròxim diumenge 27 de Desembre a les 17.30h o bé a la sessió de les 19.30h. 
Llegir més ...

Torna Torxa Teatre

Per als amants del teatre, aquest divendres 21 d’Agost, el grup local Torxa Teatre, ens convida al seu nou espectacle Bar Baritats a la cerveseria Quintana. 
Esquetxos que, amb humor, ens volen aproximar a l’estiu i a la cuina. Tant sols heu de reservar taula a la cerveseria, delectar-se amb el deliciós menjar i preparar-se per passar una estona divertida i agradable amb els nostres actors locals. 
Recordeu, a les 0.30 hores a la Cerveseria Quintana les rialles estaran més que assegurades. Que no us ho conten! Us esperen!   
 
Llegir més ...

XIII Curs de Música Antiga a Guadassuar

Des del 27 de juliol fins al 31 de juliol, Guadassuar acull el XIIIé Curs de Música Antiga, organitzat per La Dispersione i amb el recolzament de l'Ajuntament de Guadassuar. Aquest any, els amants de la música antiga, podran gaudir de quatre concerts de forma gratuïta i per a tots els públics, i amb músics de la talla de Leonardo Luckert, Barry Sargent, David Antich, Eva Narejos, José Hernández-Pastor, Ignasi Jordà o Francisco Rubio. 
El primer, Informal Concert, tindrà lloc el dimarts 28 de juliol a les 22.30 hores al pati del Centre Cultural.
El 29 de juliol a l’Auditori Municipal, Música de Cambra a les 22.30 hores.
El dijous 30 de juliol, Consort de Flautes, Cant de Cambra i Clavicèmbal, a les 22.30 hores a l’Auditori. 
Finalitzaran el divendres 31 de juliol amb Consort del Renaixement i Orquestra Barroca a les 20 hores a l’Auditori
Aneu a deixar que us ho conten?  
Llegir més ...

Riu de Versos, més que un recital.

El proper divendres 24 de juliol, Guadassuar acull el II Recital poètic nocturn Riu de Versos, organitzat pel Taller d’Escriptura, l’Ajuntament de Guadassuar i patrocinat per l’empresa local Granizados Granny.

L’acte, que estarà dividit en dues parts, arrancarà amb Ivan Brull al violí acompanyant les veus dels poetes i rapsodes alzirenys Arturo Blasco, Maria Calvo, Laia Fontana i Marcel Santacreu; la veïna d’Alginet Maria Collado; el pegolí Joan Femenia, la valenciana Elvira Carbonell; MªCarmen Sáez d’Almussafes, Esther Villanueva de la Pobla de Vallbona i la gironesa Montse Pellicer. Després, el violinista es posarà davant el micròfon per recitar els seus poemes al ritme de la guitarra acústica de Carlos Carrasco. Clausuraran la primera part, les guadassuarenques Carina Asensi  que acompanyarà amb el violoncel  a la poetessa Bàrbara Torres.

La segona part comptarà amb les actuacions del suecà Enric Casado amb lletres d’Estellés, Espriu, Josep Maria de Sagarra i pròpies; i d’Ivan Brull que presentarà el seu disc “Canvi dels Àngels”.

Un granissat de fruita natural, poesia, música, una nit d’estiu. Què més es pot demanar?

Recordeu, divendres 24 de juliol a les 22.30 hores al Centre Cultural

Llegir més ...

Retrobem la nostra música

Guadassuar no para amb les activitats culturals, i aquest mes de juliol no va a ser diferent a la resta de l’any.

Aquest divendres dia 10 de juliol a les 22 hores a l’Auditori Municipal de Guadassuar, tindrà lloc el concert ofert per la Coral Polifònica Mestre Llorenç Ruiz.

Els assistents podran gaudir de les meravelloses veus dels membres del cor, com també escoltar el treball realitzat al llarg de l’any.

Recordeu, a les 22 hores a l’Auditori.    

Llegir més ...

Tercer Acte de Reconeixements d'AGUAFA

Aquesta vesprada tindrà lloc, a les 19.30 hores a l’Auditori Municipal de Guadassuar, el Tercer Acte de Reconeixement d’Aguafa.

Per tercer any consecutiu, es farà un reconeixement especial a aquelles entitats o associacions que han col·laborat al llarg dels dotze anys d’AGUAFA. Aquest any, rebran menció el Col·legi Balmes, el Col·legi Sant Francesc i la Coral Maestro Cuevas. A més a més, es realitzarà l’entrega dels premiats en el concurs literari i de dibuix i còmic, com també s’entregarà el llibret “Els meus iaios” als guanyadors de l’any passat.

Com no, els assistents es delectaran amb una sorpresa que tenen preparada els homes i dones que passen el dia al centre.

Recordeu, a les 19.30 hores a l’Auditori Municipal. Que no us ho conten!

Llegir més ...

Exposció de pintura "El paisaje a escena"

A Guadassuar les activitats culturals no deixen de realitzar-se i aquesta setmana anem carregadets de propostes, és per això, que per a hui, els proposem la inauguració de l’exposició de pintura “El paisaje a Escena” del nostre veí Joaquin Artes, guanyador del segon premi del 4t Concurs de Pintura Ràpida Vil·la de Guadassuar.

L’autor, ens convida a endinsar-nos per la seua visió del paisatge a través dels tons pastels, la pintura contemporània i d’un traçat poc definit perquè els assistents recreen mentalment la ubicació i deixen volar la imaginació.

L’acte tindrà lloc a les 20hores a la Sala d’Exposicions del Centre Cultural.  

L'exposició romandrà oberta des del dia 4 fins al 27 de juny i es podrà visitar en l'horari habitual del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16h a 20.30h. 

Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS

Publica la teua noticia

publica a guadassuar.org

Accedir or Resgitra't

Utilitzem cookies per millorar el nostre lloc web i la seva experiència al utilitzar-lo. Si continua navegant accepta el seu ús. Per a saber més de les cookies mire la nostra Política de Cookies.Acceptar